Fiscus kan opvragen bij welke bank je rekeningen hebt

Hoewel het sinds 2014 niet meer mogelijk is om een regularisatiedossier in te dienen bij het Contactpunt voor Regularisaties te Brussel, blijft het nog steeds mogelijk om te regulariseren. Dit kan via gesprekken met de lokale controleur of de Bijzondere Belasting Inspectie, en indien opportuun het parket.

Hoe noodzakelijk dit is blijkt uit het onderstaande:

Vanaf oktober 2014 kan de Belgische fiscus via de Nationale Bank opvragen waar iemand bankrekeningen heeft. Het "Centraal Aanspreekpunt" (CAP) is daarmee volledig operationeel.

Het CAP is een centrale databank waar de fiscus van elke Belg kan nagaan bij welke bank hij rekeningen heeft. Dat kan enkel als er een vermoeden van fraude is.

De fiscus vindt geen bedragen of verrichtingen terug in het register, maar enkel namen en rekeningnummers. Elk jaar moeten banken de gegevens van het voorgaande jaar aan het CAP doorspelen.

Het CAP had eigenlijk al op 1 mei 2014 operationeel moeten zijn, maar dat was niet het geval. Volgens een artikel van Le Soir, waarover ook De Standaard bericht, kwam dat vooral door technische moeilijkheden en door enkele "onwillige" banken. Maar dat is niet langer het geval.

Luxemburg

Luxemburg zal vanaf begin 2015 alle informatie over zijn fiscale aanbod voor buitenlandse partijen aan België overmaken. Dat heeft de Luxemburgse regering tegenover federaal minister van financiën Johan Van Overtveldt bevestigd. Van Overtveldt heeft dit gezegd in een reactie op een oproep van de oppositie, die gevraagd heeft alle fiscale programma’s onder te lidstaten van de Europese Unie uit te wisselen.

De minister merkte echter op dat er al een wettelijke basis voor individuele verzoeken tot informatie-uitwisseling bestaat. Voorstellen voor een moratorium op zogenaamde fiscale rulings werden door de minister afgewezen. Een dergelijke ingreep zou volgens Van Overtveldt de rechtszekerheid uithollen en chaos creëren.

Bron: trends.knack.be en express.be