Box3:rechtsherstel, overbruggingswetgeving en nieuw stelsel

Geachte Cliënt(e),

De Nederlandse belastingdienst is recentelijk begonnen met het versturen van brieven over

''Meer informatie over het doorgeven van uw werkelijk rendement in box 3''

U kunt tot eind november 2024 een dergelijk schrijven ontvangen, gezien de grote aantallen.

Vandaag deelde de belastingdienst ons mede, dat er slechts 150.000 brieven verstuurd zijn.

Wanneer u geen brief ontvangen heeft en in 2019 toch belasting in Box 3 betaald heeft kunt u met behulp van bijgaand formulier een verzoek om ambtshalve herziening aanslag 2019 aanvragen.

https://www.petervanlimpt.nl/files/page_download/1730389580/Verzoek%20ambtshalve%20herziening%20aanslag%202019.pdf

Wij kunnen niet individueel alle klanten doorlopen, daarom vragen wij uw medewerking.

De Hoge Raad heeft in december 2021 en in mei en juni 2024 een aantal uitspraken gedaan, hoe het rendement in Box 3 moet worden behandeld. Het fictief rendement is niet langer toegestaan. De Belastingdienst is er nog niet uit, hoe het werkelijke rendement moet worden berekend. Naar verwachting gaat in juni of juli 2025 de knoop worden doorgehakt.

Bij de brief van de Belastingdienst zit een bijlage bij. Dit document over 2019 moet u uiterlijk 31 december 2024 ondertekenen en terugsturen naar de Belastingdienst en zal fungeren als een tijdig verzoek om ambtshalve vermindering.

Wij verzoeken u deze brief te ondertekenen en op te sturen naar het antwoordnummer, een postzegel is dan niet nodig. Maak van deze bijlage en de brief een kopie en mail die naar ons.

Volgend jaar kan met een Formulier Opgaaf Werkelijk Rendement berekend worden of de nieuwe berekening met werkelijk rendement voordeliger is dan de eerdere aangifte.

Er zal door de belastingplichtige per kalenderjaar moeten worden aangetoond hoe hoog het werkelijk rendement is. Zodra alles bekend is wordt dit in een aparte mailing meegedeeld.

Meer informatie vindt u op: Box 3: rechtsherstel, overbruggingswetgeving en nieuw stelsel

Let op! Is uw werkelijke rendement hoger dan het forfaitaire rendement, dan verandert er niets voor u. De uitspraak van de Hoge Raad kan dus niet leiden tot een hogere aanslag.