Artikelen: Nederland

Januari 2023: 0% BTW zonnepanelen woningen

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dit betekent dat u geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij uw woning. U kunt dan dus ook geen btw terugvragen. Een belangrijke voorwaarde is dat het moet gaan om zonnepanelen op of bij een woning.

Geen actie meer nodig voor niet-bezwaarmakers box 3

Het kabinet zegt dat als de Hoge Raad belastingplichtigen in een nieuwe procedure in het gelijk stelt, alle niet-bezwaarmakers aanspraak kunnen maken op een nieuwe uitspraak. U hoeft voor niet-bezwaarmakers met box 3 inkomen over de jaren 2017-2020 daarom geen verzoek meer in te dienen.

Bitcoins behoren tot Box 3-vermogen

De waarde van Bitcoins en andere virtuele data dienen worden aangegeven in Box 3 van uw belastingaangifte. Deze betaalmiddelen worden dan aangegeven onder de 'overige bezittingen'. 

Regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht vanaf 2015

In Nederland zijn er voor de heffing van inkomstenbelasting twee categorieën belastingplichtigen: binnenlands belastingplichtigen en buitenlands belastingplichtigen. Een binnenlands belastingplichtige is een natuurlijk persoon die in Nederland woont. Personen die in het buitenland wonen, maar in Nederland inkomen genieten, worden buitenlandse belastingplichtigen genoemd.